Ajuda del servei de consulta

El Servei de recopilació, anàlisi i subministrament de dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya funciona amb la plataforma Knosys i ha estat desenvolupat per Micronet, S.A.

CONTINGUT

CONSULTA

La pantalla de consulta conté dos tipus de cerca:

Mentre que la cerca de text complet afecta la totalitat de camps de la base de dades, la cerca per camps és específica i repercuteix únicament sobre el camp a què fa referència.

Ambdós tipus de cerca es poden utilitzar conjuntament per apropar-nos més al resultat que volem obtenir.

Opcions

Per fer una consulta, premeu Retorn o el botó Cercar.

El botó Esborrar neteja tots els camps de consulta.

També podeu ocultar la cerca per camps utilitzant el botó Plegar que apareix a la banda inferior esquerra del formulari de consulta. D’aquesta manera guanyareu espai a la pantalla ja que només serà visible la cerca de text complet. Podeu recuperar de nou la cerca per camps si feu clic al botó Ampliar.

Cerca de text complet

En la cerca de text complet disposeu d’una línia de cerca en la qual també podeu utilitzar, igual que a la resta de línies de cerca, els operadors de consulta que s’expliquen amb detall a Llenguatge d'interrogació.

Text lliure

Cerca per camps

Podeu fer cerques simples en un camp utilitzant els operadors de consulta o bé podeu augmentar el filtre de cerca emplenant diversos camps. Introduïu el text que voleu localitzar o utilitzeu els botons que apareixen a la dreta per mostrar la llista de termes admesos per al camp tal com s’explica amb detall a Termes admesos.

Formulari

Operadors

.Y

Si introduïu un operador .Y en la línia de consulta activa, seleccioneu els documents que contenen els dos operands. Per exemple: HISTÒRIA .Y FILOSOFIA cerca documents que contenen ambdues paraules i ignora els que només en contenen una.

.O

Si introduïu un operador .O en la línia de consulta activa, seleccioneu els documents que contenen un dels dos operands o bé ambdós. Per exemple: CONSTITUCIÓ .O ESTAT cerca documents que contenen la paraula CONSTITUCIÓ o la paraula ESTAT o ambdues.

.NO

Si introduïu un operador .NO en la línia de consulta activa, seleccioneu els documents que contenen el primer operand però que no contenen el segon. Per exemple: CONSTITUCIÓ .NO ESTAT cerca els documents que contenen la paraula CONSTITUCIÓ i no contenen la paraula ESTAT.

Preguntes freqüents

Escric en majúscules o en minúscules?

És indiferent que escriviu en majúscules o en minúscules, el resultat obtingut serà el mateix.

I què passa si no hi poso accents?

Us recomanem que escriviu les paraules accentuades. Quan visualitzeu el document, només s’hi destacaran o ressaltaran les paraules de cerca amb la mateixa forma com les hagueu escrit. En canvi, si escriviu les paraules sense accentuar, trobareu els documents i us els mostrarà però no hi veureu destacades aquestes paraules.

Per localitzar els documents que continguin diverses paraules, he d’utilitzar algun operador?

Si voleu trobar documents que continguin totes les paraules de cerca, escriviu-les una darrere l’altra, no importa en quin ordre les escriviu. És el mateix que fer servir entre paraula i paraula l’operador (.Y).

Com cerco un literal o frase exacta?

Poseu el text entre cometes dobles (“”). La base de dades us mostrarà els documents que continguin aquesta frase exacta.

Com cerco paraules que no sé si són en masculí o en femení?

L’operador de truncament (*) localitza els documents que contenen l’arrel d’una paraula. Si consulteu andalu*, trobareu tots els documents que continguin qualsevol paraula que comenci per andalu com ara andalusia, andalús, andalusos, andaluses.

TERMES ADMESOS D'UN CAMP

Els termes admesos són tots els valors possibles que pot contenir un camp. La pantalla de consulta permet visualitzar els termes admesos dels camps Ponent i Supòsit del dictamen com a ajuda a l’hora d’emplenar el formulari de cerca. Per veure la llista, premeu el botó que apareix a la dreta del camp.

Termes admesos

Una vegada oberta la finestra d’admesos, seleccioneu els termes de la llista que us interessin:

Selecció de termes

i feu clic al botó Traspasar.

D'aquesta manera, els termes seleccionats s'escriuran a la línia de consulta del camp i la finestra d’admesos es tancarà. Quan se seleccionen diversos termes de la llista, passen a formar part de la consulta i es poden combinar amb els operadors .Y, .O (opció per defecte) i .NO, o es pot sobreescriure el contingut existent.

Operadors

RESULTATS DE LA CERCA

En realitzar una cerca es mostra la llista de tots els documents trobats que compleixen les condicions de cerca especificades.

La llista apareix per pàgines, que contenen grups de 20 documents. S’inclou informació del nombre total de documents trobats i del nombre de pàgines de resultats.

Resultats

Introduïu el número de la pàgina i premeu Retorn per accedir a una pàgina de resultats concreta.

Els botons següents us serviran per moure-us pels resultats:

Primera pàgina

Primera pàgina:

Mostra la primera pàgina de resultats de la cerca realitzada.

Pàgina anterior

Pàgina anterior:

Mostra la pàgina anterior de la llista de resultats.

Pàgina següent

Pàgina següent:

Mostra la pàgina següent de la llista de resultats.

Última pàgina

Última pàgina:

Mostra l'ultima pàgina de resultats de la cerca realitzada.

Visualitzar un document

Per veure un document dels resultats l'heu de seleccionar de la llista fent-hi un clic.

DOCUMENT

El document conté tota la informació estructurada per camps.

La informació que apareix a la banda superior del document que visualitzem ens indica la seva posició en la llista de resultats. Per exemple:

Posició del document

Per moure-us per la resta de documents de la consulta realitzada utilitzeu els botons situats a la part superior:

Primer document

Primer document:

Mostra el primer document de la consulta.

Document anterior

Document anterior:

Permet anar al document anterior de la consulta.

Document següent

Document següent:

Passa al document següent de la consulta.

Últim document

Últim document:

Mostra l’últim document de la consulta.

Elements del document

Dins del document poden aparèixer els elements següents:

Enllaços a un apartat

Permeten accedir directament a l’apartat a què fan referència fent clic en el text de l’enllaç. Per exemple, si fem clic a:

Enllaços a un apartat

ens posicionarem en el segon fonament jurídic.

Arxius enllaçats

Els documents tenen enllaçats arxius de tipus PDF amb el dictamen digitalitzat i el seu resum. Per visualitzar l’arxiu n’hi haurà prou amb fer clic a sobre la icona Arxiu enllaçat.

LENGUAJE DE INTERROGACIÓN

El llenguatge d’interrogació permet localitzar els documents segons els criteris que es descriuen a continuació. Tot el que s’explica en aquest apartat i en els apartats relacionats es pot utilitzar a la pantalla de consulta.

Aquest llenguatge es pot comparar en certa manera amb un idioma: té una sintaxi (forma) i un significat (sentit). Podem expressar una mateixa pregunta de maneres diferents, encara que sempre d’acord amb una sintaxi força més rígida que la de les llengües naturals. De tota manera, el llenguatge d’interrogació és molt flexible.

La sintaxi d’aquest llenguatge és, fins a cert punt, similar a la dels llenguatges matemàtics. La diferència és que, quan s’utilitzen les expressions d’aquest llenguatge, s’obtenen com a resultat conjunts de documents en lloc de números.

Igual que en els càlculs aritmètics, en el llenguatge d’interrogació podem diferenciar entre operands i operadors.

Un operand és una paraula o referència, i el seu valor ve donat per la quantitat de documents que contenen aquesta paraula.

Un operador relaciona dos operands i ofereix com a resultat un valor combinat d’ambdós. Per exemple, el text:

CONSTITUCIÓ .Y ESTAT

localitza tots els documents en els quals apareguin les paraules CONSTITUCIÓ i ESTAT. En aquest exemple, .Y és l’operador, mentre que els operands són les paraules CONSTITUCIÓ i ESTAT.

Observeu que davant de la Y hi ha un punt. Aquest caràcter és necessari per indicar que la paraula Y s’ha de prendre com un operador de consulta i no com una paraula normal per cercar en el document.

OPERADORS LÒGICS

El llenguatge d’interrogació té tres operadors lògics, basats en l’àlgebra de Boole. Aquests operadors es poden aplicar per combinar tota mena d’operands (vegeu Lenguaje de interrogación).

INTERSECCIÓ .Y .AND &
UNIÓ .O .OR +
DIFERÈNCIA .NO .NOT !

Cada operador es pot fer servir en qualsevol de les seves tres formes sense que el seu significat canviï.

Operador d’intersecció (operand .Y operand)

L’operador d’intersecció selecciona els documents que contenen tots dos operands. Per exemple:

CONSTITUCIÓ .Y ESTAT

cerca documents que contenen ambdues paraules i ignora els que només en contenen una.

Operador d’unió (operand .O operand)

L’operador d’unió selecciona els documents que contenen un dels dos operands o bé ambdós. Per exemple:

CONSTITUCIÓ .O ESTAT

cerca documents que contenen la paraula CONSTITUCIÓ o la paraula ESTAT, o ambdues paraules.

Operador de diferència (operand .NO operand)

L’operador de diferencia selecciona els documents que contenen el primer operand però que no contenen el segon. Per exemple:

CONSTITUCIÓ .NO ESTAT

cerca els documents que contenen la paraula CONSTITUCIÓ però que no contenen la paraula ESTAT.

OPERADORS NUMÈRICS

Operador de subrang (operand..operand)

Aquest operador serveix per seleccionar els documents que contenen referències incloses dins del rang indicat. És molt útil per localitzar documents amb xifres i/o dates. Per exemple, per localitzar obres amb dates dels anys 2009 i 2012 heu d’escriure el següent:

2009..2012

és a dir, de l’1 de gener de 2009 al 31 de desembre de 2012, ambdós inclusivament.

Podeu aplicar aquest operador per fer cerques en camps que continguin xifres i dates.

També el podeu aplicar a paraules, utilitzant el criteri alfabètic. Per exemple:

A..E

selecciona totes les paraules que comencen des de la A fins a la E.

Operador de número de document (.Dnúmero)

Cada registre de la base de dades té associat un número o codi d’identificació que el diferencia dels altres. El codi d’identificació associat a cada registre és fix i s’utilitza principalment per a tasques internes del programa, encara que moltes vegades és útil conèixer-lo per accedir i treballar directament amb el registre en qüestió. Una de les utilitzacions més comunes de la selecció a partir del codi d’identificació és la selecció d’un grup de registres de la base de dades mitjançant la pregunta següent, utilitzant l’operador de rang explicat en el paràgraf anterior:

.D1..25

s’utilitza per seleccionar els registres des del número 1 fins al número 25.

En canvi, si voleu seleccionar exclusivament el registre número 25, heu d’utilitzar:

.D25

Operador de tots els documents (.T)

Per seleccionar tots els registres de la base de dades podeu utilitzar l’operador .T.

OPERADORS SINTÀCTICS

Operador d'adjacència

Podeu recuperar dues o més referències o termes adjacents si els escriviu de forma consecutiva, separats per espais en blanc.

Es consideren adjacents encara que estiguin separats per paraules buides o per caràcters separadors. Per exemple:

TRIBUNAL JUSTÍCIA

seleccioneu els documents en què apareixen aquestes dues paraules juntes, sense paraules intermèdies o separades únicament per paraules buides. Si les paraules DEL i LA són buides, heu de seleccionar documents amb frases del tipus:

TRIBUNAL DE JUSTÍCIA
TRIBUNAL DE LA JUSTÍCIA

Operador de distància (operand .n operand)

L'operador de distància és un punt seguit d’un nombre qualsevol (n). Amb aquest operador podeu localitzar tots els documents que contenen els operands que aquest connecta, separats com a màxim per un nombre n de paraules. Per exemple:

TRIBUNAL .1 JUSTÍCIA

recupera els documents que contenen frases com ara:

TRIBUNAL DE JUSTÍCIA
TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA
TRIBUNAL SUPREM DE JUSTÍCIA

és a dir, documents que tenen a tot estirar una paraula no buida entre TRIBUNAL i JUSTÍCIA.

Operador de paràgraf

Aquest operador localitza els documents que contenen els operands que connecta, sempre que aquests es trobin en el mateix paràgraf. Per exemple:

TRIBUNAL .P JUSTÍCIA

recupera els documents que contenen les paraules TRIBUNAL i JUSTÍCIA en el mateix paràgraf, sense tenir en compte la separació de paraules ni l’ordre en què apareixen. Per exemple:

EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL I EL DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA

OPERANDS DE CONSULTA

Els operands són les paraules o referències que s’utilitzen en la cerca (vegeu Llenguatge d’interrogació). Hi ha diversos tipus de referències:

Alfanumèriques

Aquestes referències estan formades per un conjunt de lletres i/o nombres, és a dir, poden ser paraules o una combinació de lletres i nombres. Per exemple:

A24
2453B
ESPANYA

Numèriques

En aquest cas, només es permeten nombres amb signe o sense i amb puntuació decimal. El caràcter de separació de decimals és el punt (.) i només es tenen en compte els tres primers dígits decimals. Exemples:

4567.8912
-9512
0.72
+6745

són tots nombres vàlids, però en el primer només es tindran en compte els tres primers decimals.

Dates

Les dates es poden escriure separades tant per un guionet (-) com per una barra inclinada (/). Es poden ometre els zeros de l’esquerra, i l’any es representa amb quatre dígits.

Exemple de dates correctes:

29-4-1960
1/31/1990
12-3/1984

Exemple de data incorrecta:

28-2-90 (l’any no té 4 xifres)

PRECEDÈNCIA DELS OPERADORS

El llenguatge d’interrogació estableix un ordre o prioritat en l’ús de les expressions que anomenarem precedència.

L’operador amb més precedència és l’operador d’intersecció, mentre que els operadors d’unió i de diferència tenen la mateixa precedència. Això significa que l’operador d’intersecció s’ha d’utilitzar abans que els operadors d’unió i de diferència.

Quan en una expressió apareix un operador diverses vegades o apareixen operadors amb la mateixa precedència, la cerca s’ha de fer d’esquerra a dreta. És a dir, primer fem la cerca amb l’operador que estigui més a l’esquerra, i així successivament.

Tal com succeeix amb els càlculs aritmètics, en les expressions escrites en aquest llenguatge d’interrogació es poden utilitzar parèntesis per alterar la jerarquia dels operadors.

En l’expressió A .O B .Y C es calcula primer B .Y C i als documents resultants d’aquesta operació se’ls aplica l’operador d’unió amb A .O. Tal com s’ha plantejat aquesta expressió, equival a cercar l’expressió A .O (B .Y C).

Si el que voleu és cercar primer la unió i després la intersecció, heu d’utilitzar els parèntesis per forçar el canvi de precedència; de manera que si escriviu (A .O B) .Y C, obtindreu primer la part que hi ha dins dels parèntesis i, finalment, amb aquest resultat heu de fer la intersecció .Y amb C.

PARAULES BUIDES

Les paraules buides són aquelles que no són útils com a paraules de cerca, atès que només tenen valor gramatical (articles, pronoms, preposicions, etc.). No formen part del glossari de la base de dades i, per tant, no es poden fer servir per fer cerques.

Podeu escriure paraules buides quan feu una consulta però el programa les ignorarà quan dugui a terme el càlcul.

CONTACTE

CONSELL DE GARANTIES ESTATUTÀRIES DE CATALUNYA
Baixada de Sant Miquel, 8
08002 Barcelona
Tel.: 933 176 268
Fax: 933 181 720